Czyszczenie i konserwacja jednostki zaparzającej w ekspresie ciśnieniowym jest bardzo ważną czynnością, która ma wpływ na jakość i smak naszej kawy. ?
Wiele ekspresów do kawy ma łatwy dostęp do jednostki zaparzającej co umożliwia jej samodzielne czyszczenie.
Wystarczy wyjąć zaparzacz i opłukać go pod bieżącą wodą bez dodatku detergentów.
Do ekspresów, które nie posiadają dostępu do zaparzacza tak jak to ma miejsce w ekspresach marki Jura należy oddać ekspres do serwisu, który przeprowadzi konserwację i usunie zanieczyszczenia gromadzące się w jego wnętrzu.
Regularna konserwacja zapewnia lepszy smak i aromat przygotowanej kawy.?
Aby zapewnić doskonałe działanie urządzenia przez długi czas, warto wykonywać okresowe przeglądy ekspresu w serwisie, które pozwolą niekiedy uniknąć poważnych i kosztownych napraw.
Wizyty w serwisie zazwyczaj wymagają wymiany smaru oraz wymiany uszczelek zaparzacza.
Zapraszamy na przegląd !